Mėlynųjų bitkrėslių eterinis aliejus: nauda ir naudojimo būdas

Mes įtraukiame produktus, kurie, mūsų nuomone, yra naudingi mūsų skaitytojams. Jei perkate per šiame puslapyje pateiktas nuorodas, galime uždirbti nedidelį komisinį atlyginimą. Štai mūsų procesas.

Mažytė gėlė, žinoma kaip mėlynoji bitkrėslė (Tanacetum annuum), pastaraisiais metais įgijo daug teigiamos patirties. Dėl to jis tapo populiariu daugelio produktų ingredientu – nuo ​​kremų nuo spuogų iki senėjimą stabdančių sprendimų.

Mėlynosios bitkrėslės taip pat tapo žinomu eteriniu aliejumi.

Aromaterapijos specialistai giria jos raminamąjį poveikį. Kai kurie estetai prisiekia jo gydomosiomis savybėmis.

Tačiau ar gerai palaikomas mėlynųjų bitkrėslių aliejaus naudojimas? Ar jis iš tikrųjų gali nuraminti sudirgusią odą?

Mokslas yra retas, bet štai ką mes žinome apie šios mažos gėlės savybes.

Kas yra mėlynoji bitkrėslė?

Iš pradžių buvo Viduržemio jūros regiono augalas su laukiniu derliumi, mėlyna bitkrėslė, kuri iš tikrųjų yra geltonos spalvos, dabar auginama daugiausia Maroke.

Kai gėlių populiarumas kosmetikos gaminiuose išaugo, jis beveik atgavo savo egzistavimą laukinėje gamtoje. Šiandien atsargos nuolat didėja, tačiau tai vis dar yra vienas brangesnių eterinių aliejų. 2 uncijų butelis gali kainuoti daugiau nei 100 USD.

Tanacetum annuum žiedai geltoni. Jo ploni lapai padengti smulkiu baltu kailiu. Dėl didelio kamparo kiekio aliejus turi saldų žolelių kvapą.

Kaip jis pagamintas?

Mėlynosios bitkrėslės augalo antžeminiai žiedai ir stiebai surenkami ir distiliuojami garais. Distiliavimo procese išsiskiria vienas iš cheminių aliejaus komponentų – hamazulenas.

Kaitinamas chamazulenas tampa tamsiai mėlynas, suteikdamas aliejui indigo-ceruleino atspalvį. Tiksliai kiek chamazulenų yra augaluose pokyčius auginimo sezonui augant nuo gegužės iki lapkričio.

Kuo naudingos mėlynosios bitkrėslės?

Taigi, tęskime: ką iš tikrųjų gali padaryti mėlynųjų bitkrėslių aliejus?

Nors nebuvo atlikta daug tyrimų, kad būtų ištirtas aliejaus veiksmingumas klinikiniame ar faktiniame panaudojime, yra tam tikrų įrodymų, kad jis gali būti veiksmingas kaip odos priežiūros priemonė.

Raminantis poveikis

Reikia daugiau tyrimų, siekiant nustatyti, ar melsvųjų bitkrėslių eterinis aliejus padeda gydyti sudirgusią odą.

Tačiau kai kurie radiologai jie naudojo aliejų kartu su vandeniu purškimo buteliuke, kad padėtų išgydyti odą nuo nudegimų, kurie kartais gali išsivystyti nuo spinduliuotės gydant vėžį.

Priešuždegiminės savybės

Nebuvo atlikta daug tyrimų, kaip mėlynųjų bitkrėslių aliejus gali būti naudojamas uždegimui mažinti. Tačiau yra įrodymų, kad du pagrindiniai komponentai yra veiksmingi nuo uždegimo:

  • Sabinene, pagrindinis melsvųjų bitkrėslių aliejaus komponentas, yra veiksmingas priešuždegiminis, studijos Rodyti.
  • Kamparas, dar vienas pagrindinis mėlynųjų biskryčių aliejaus komponentas, buvo parodyta sumažinti uždegimą organizme.

Taip pat American Chemical Society pažymi, kad hamazulenas, cheminė medžiaga, kuri mėlyna spalva atskleidžia mėlyną spalvą, taip pat yra priešuždegiminė medžiaga.

Poveikis odai

Įrodyta, kad kamparo koncentracija mėlynųjų bitkrėslių aliejuje padeda atstatyti pažeistą odą.

Viename mokytis, pelėms, paveiktoms UV spinduliuotės, pagerėjo po gydymo kamparu. Tai paskatino mokslininkus manyti, kad kamparas gali būti galinga žaizdų gijimo ir netgi raukšlių priemonė.

Antihistamininės savybės

Tradicine kinų kalba narkotikų, mėlynoji bitkrėslė naudojama kaip antihistamininis preparatas nosies užgulimui mažinti.

Aromaterapeutai rekomenduoja kelis lašus įlašinti į dubenį labai karšto vandens, kad susidarytų garų infuzija.

Kaip naudoti mėlynųjų bitkrėslių aliejų

Norėdami pasinaudoti raminančiu mėlynojo alyvuogių aliejaus poveikiu, išbandykite šiuos metodus:

Aliejuje, kreme arba nešiklyje

Kaip ir bet kurį kitą eterinį aliejų, mėlynąją bitkrėslę svarbu atskiesti prieš jai paliečiant odą.

Norėdami sustiprinti gydomąjį odos poveikį, galite įlašinti 1–2 lašus mėlynųjų bitkrėslių aliejaus į drėkinamąjį kremą, prausiklį ar kūno losjoną. Arba įlašinkite kelis lašus į aliejaus nešiklį, pavyzdžiui, kokosų ar simondsijų aliejų, prieš tepdami ant odos.

Difuzoriuje

Daugelis žmonių mano, kad mėlynųjų bitkrėslių aliejaus žolelių kvapas atpalaiduoja. Norėdami mėgautis savo namų kvapu, įlašinkite kelis lašus į difuzorių.

Atsargiai: kai kuriems žmonėms eteriniai aliejai gali sukelti astmos ar alergijos simptomus. Galbūt norėsite nenaudoti aliejaus darbe ar viešose vietose.

Purkštuve

Jei norite, kad purškiklis būtų naudojamas kaip priešuždegiminis preparatas, į purškimo buteliuką, kuriame yra 4 uncijos vandens, įpilkite 4 mililitrus mėlynųjų bitkrėslių aliejaus. Prieš įtempdami suplakite buteliuką, kad susimaišytų aliejus ir vanduo.

Pastaba: jei ruošiate šį mišinį odos priežiūrai spindulinio gydymo metu, venkite aliuminio purškimo buteliukų. Aliuminis gali trukdyti spinduliuotei. Stikliniai buteliai dažniausiai veikia geriausiai.

Saugumas ir šalutinis poveikis

Mėlynųjų bitkrėslių aliejaus, kaip ir daugumos eterinių aliejų, negalima nuryti arba tepti ant odos, prieš tai aliejaus neatskiedus.

Pirkdami aliejų, būtinai rinkitės mėlynosios bitkrėslės (Tanacetum annuum) eterinį, o ne įprastos bitkrėslės (Tanacetum vulgare) aliejų.

Paprastosios bitkrėslės turi didelę tujono, toksiško fermento, koncentraciją. Paprastųjų kviečių eterinis aliejus neturėtų būti naudojamas aromaterapijai.

Kai kurie aromaterapijos specialistai rekomenduoja mėlynųjų bitkrėslių eterinį aliejų nuo astmos simptomų. Nors kai kurie eteriniai aliejai gali padėti sumažinti astmos simptomus, kiti iš tikrųjų gali sukelti astmos epizodą.

Gydytojai ligoninėje Amerikos astmos, alergijos ir imunologijos akademija astma sergantys žmonės turėtų vengti naudoti difuzorius ir eterinių aliejų inhaliatorius dėl dusulio ir bronchų spazmo pavojaus.

Jei esate nėščia arba maitinate krūtimi, prieš vartodami eterinius aliejus pasitarkite su gydytoju. Jų poveikis naujagimiams dar nėra iki galo žinomas.

Ko ieškoti

Kadangi mėlynųjų bitkrėslių aliejus yra vienas iš brangesnių eterinių aliejų, perskaitykite etiketę, kad įsitikintumėte, jog gavote tinkamą produktą. Štai kaip:

  • Etiketėje ieškokite lotyniško pavadinimo Tanacetum annuum. Būtinai nepirkite Tanacetum vulgare, įprastos bitkrėslės.
  • Būkite atsargūs ir nesumaišykite jo su augaliniu aliejumi, nes tai gali pabloginti jo kokybę.
  • Būtinai supakuokite jį į tamsaus stiklo butelį, kad laikui bėgant būtų išsaugotas aliejaus vientisumas.

Kur nusipirkti

Ar esate pasiruošę išbandyti mėlynąją bitkrėslę? Tikriausiai jį rasite vietinėje sveiko maisto parduotuvėje, taip pat šiose internetinėse parduotuvėse:

Esmė

Mėlynųjų bitkrėslių eterinis aliejus pastaraisiais metais sulaukė didelio dėmesio. Nors reikia atlikti daugiau tyrimų, kad būtų patvirtintos jos savybės ir poveikis, buvo įrodyta, kad mėlynoji pušis arba jos komponentai turi priešuždegiminį, antihistamininį ir odą raminantį poveikį.

Jei perkate aliejų, būkite atsargūs, kad jo nesumaišytumėte su įprasta paukštiena (Tanacetum vulgare), kuri yra nuodinga.

Jei nesate tikri, ar mėlynųjų bitkrėslių eterinis aliejus ar bet kuris kitas eterinis aliejus jums yra saugus, prieš naudodami aliejų pasitarkite su gydytoju.