Ce este Tamari? Tot ce trebuie să știi

Includem produse pe care le considerăm utile cititorilor noștri. Dacă cumpărați prin link-urile de pe această pagină, este posibil să câștigăm un mic comision. Iată procesul nostru.

Tamari, cunoscut și sub numele de tamari shoyu, este un sos popular folosit în bucătăria japoneză.

A câștigat popularitate în întreaga lume datorită gustului său bogat - și pentru că este vegan și de obicei fără gluten.

Totuși, s-ar putea să vă întrebați din ce este făcut tamari și cum este cel mai bine folosit.

Acest articol explică tot ce trebuie să știți despre tamarind, inclusiv cum diferă de sosul de soia și cum îl puteți adăuga în preparate.

sushi pe o farfurie cu tamarindDistribuie pe Pinterest

Ce este tamari?

Tamari este unul dintre cele cinci tipuri populare de sos de soia japonez cunoscut sub numele de shoyu. Shoyu este produs prin fermentarea boabelor de soia - și uneori a grâului - folosind o ciupercă specială (care) și apă sărată (moromi) (1).

Alte tipuri de shoyu sunt koikuchi, shiro, usukuchi și sai-shikomi. Fiecare diferă în funcție de procesul de fermentație, grosime, gust și conținut de grâu (1, 2).

În comparație cu majoritatea sosurilor de soia, tamari este mai închis la culoare, conține mai puțin grâu și are o aromă umami mai puternică (1, 3).

Umami este termenul japonez pentru „gust plăcut sărat” și se referă la gustul unic al celor trei aminoacizi găsiți în proteinele vegetale și animale. Alimentele umami obișnuite includ kimchi, alge marine, produse din soia și unele carne și brânzeturi pentru adulți (4).

Deși unele soiuri conțin cantități mici de grâu, majoritatea tamarindelor sunt fără grâu, fără gluten și fără vegan (1, 3).

Alte sosuri de soia conțin de obicei cantități mari de grâu, ceea ce le face nepotrivite pentru persoanele care evită glutenul. În plus, sunt de obicei mult mai deschise la culoare și mai dulci (1, 3).

Cel mai popular tip de sos de soia din America de Nord este sosul de soia chinezesc, care este mai sărat decât tamarindul. În plus, nu este fără gluten (5).

Prin urmare, tamari este cea mai bună opțiune pentru sosul de soia fără gluten.

Cum este diferit tamari de sosul de soia?

Tehnic, tamari este un tip de sos de soia. Cu toate acestea, diferă de sosul tradițional de soia datorită procesării sale.

Sosul de soia tradițional este făcut din patru ingrediente principale - soia, apă, sare și grâu. Aceste ingrediente au fermentat de câteva luni folosind which and moromi. În cele din urmă, amestecul este presat pentru a-și extrage lichidul (5).

Pentru comparație, tamari este de obicei produs ca produs secundar al pastei miso, care este făcută din soia, sare, apă și moromi. De asemenea, suferă fermentație, dar spre deosebire de sosul tradițional de soia, grâul nu se adaugă puțin (1).

Sosul de soia tradițional are un raport de soia la grâu de 1: 1, în timp ce tamari are puțin, dacă este deloc, în acest cereal. Ca urmare, tamari are o aromă umami mai puternică datorită conținutului său ridicat de soia, în timp ce sosul de soia este mai dulce ca urmare a adăugării de grâu (6).

Cum se folosește tamari

Tamari este de obicei adăugat la cartofi prăjiți, supe, sosuri sau marinate.

Poate fi folosit și ca potențator de aromă pentru tofu, sushi, găluște, tăiței și orez. Gustul său blând și mai puțin sărat îl face bun.

Poate înlocui orice tip de sos de soia în majoritatea rețetelor, iar aroma sa de umami este răsfățată cu mâncăruri vegetariene și vegane, adăugând o gustare acru asociată de obicei cu preparatele pe bază de carne.

Puteți cumpăra tamari pe net și în majoritatea magazinelor alimentare. Asigurați-vă că căutați o etichetă fără gluten dacă evitați glutenul - sau verificați lista de ingrediente pentru a vă asigura că nu conține grâu.

Linia de jos

Tamari este un tip de sos de soia care de obicei nu are gluten.

Aroma sa de umami ajută la îmbunătățirea multor feluri de mâncare, cum ar fi cartofi, tofu, supe și mâncăruri pe bază de orez sau tăiței.

Dacă sunteți în căutarea unei alternative la sosul de soia fără gluten sau doriți doar să schimbați lucrurile, încercați acest sos unic.

Asigurați-vă că verificați eticheta pentru a vă asigura că produsul dvs. nu conține gluten.